Willem van Oranje en de campus

Posted by on 19 december 2018

(Deze brief heeft ondergetekende eind 2017 naar het Leidsch Dagblad gezonden. Helaas is deze niet door de krant geplaatst).

De gemeenteraad van Leiden heeft besloten om zich achter de sloop van 58 woningen te scharen, opdat de universiteit de vrijkomende ruimte kan gebruiken om een campus voor de humanitaire wetenschappen te bouwen. Daar moeten zwaarwegende argumenten voor bestaan. Helaas waren de meeste argumenten boterzacht: Leiden als kennisstad, de vooraanstaande plaats van de Humanities op de wereldranglijst, de universiteit als grootste werkgever, de geleerden tussen de bewoners. Zelfs Willem van Oranje kwam een aantal maal langs omdat hij Leiden een universiteit heeft geschonken.

Er leek slechts één hard argument te zijn: de faculteit groeit uit haar voegen met een jaarlijkse toename van het aantal studenten dat voor deze studierichting kiest. Daarvoor moet meer ruimte gemaakt worden. Maar er moet ook een plein komen, dat gaat dan weer een beetje ten koste van de wetenschappelijke ruimte. Maar slenterend over dit plein kunnen de geleerden tot baanbrekende uitwisselingen komen. Hoe lang zal het gaan duren voordat ook deze ruimte te klein blijkt te zijn?

Beste gemeenteraad, in welke tijd leven jullie? Locatie is toch minder belangrijk geworden met alle elektronische communicatiemiddelen? En hebben jullie ooit van “blended” onderwijs (deel vis a vis, deels online) gehoord? Zou de faculteit niet daarop in moeten zetten en waarlijk met haar tijd meegroeien? En stel dat er op meerdere locaties gebouwd gaat worden, hoe ver moet je als student dan reizen in Leiden?

Als de universiteit en de gemeente een campus willen, kijk dan eens om u heen. U werkt al op een campus!

Ivo van der Velden, campusbewoner.

Posted in: Brieven, Uit de buurt

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress