Huurders moeten huis uit voor zoveelste hippe campus

Posted by on 4 maart 2019

Een onderzoek naar de campuseconomie via DasKapital.

Ruzie in Leiden! De plaatselijke universiteit is van plan om tientallen huurders uit hun huizen te jagen om een nieuwe, peperdure campus te bouwen. Het nieuwe clubhuis voor brildragende latijn prevelende alfa-nerds om in oude geschriften te neuzen, mag maar liefst 100 miljoen euro kosten. Maar daarvoor moet wel even een appartementencomplex tegen de vlakte. Bewoners zijn daar uiteraard piswoest over. Maar dat zal rector Carel Stolker aan zijn hooggeleerde derrière corroderen. Voor de wetenschap moet alles wijken. ‘We hebben echt het idee om op dit vlak een internationale hub te worden voor kennis en onderwijs.’ Gelukkig is Carel dikke vrindjes met het stadsbestuur van Leiden. ‘We rekenen erop dat het daar wordt geregeld.’

Maar zijn het echt alleen academische motieven die een rol spelen bij de campusplannen? Nee, zo’n blits nieuw onderkomen is ook business. Dat zit zo. Universiteiten krijgen een deel van hun geld via het ministerie van onderwijs. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het aantal studenten: meer studenten betekent meer inkomsten. Volgens universitair vastgoedexpert Alexandra den Heijer toont onderzoek aan dat studenten ‘op basis van de sfeer zeggen of ze ergens willen studeren of niet’. En dus stampen universiteiten de ene na de andere lokdoos uit de grond. Op een beetje campus moeten de gebouwen glimmen, is een hippe kroeg aanwezig, kun je pizza’s kopen en krijg je in de trendy koffiebar met truffel gevulde pepernoten bij de machiatto.

Lees het volledige artikel van Bram Logger op DasKapital

 

Posted in: In het nieuws

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress