Wij blijven strijden

Posted by on 19 maart 2019

Mare Online, 15 maart 2019

Buurt stapt naar rechter als sloop huurwoningen voor bouw nieuw Humanities Campus doorgaat

De 58 huurwoningen tegenover het Lipsius moeten plaats maken voor de nieuwe Humanities Campus die de universiteit wil bouwen. Dat werd woensdag tijdens de presentatie van het definitieve plan voor de campus wederom duidelijk. De bewoners leggen zich daar echter niet bij neer en stappen desnoods naar de rechter om de bouwplannen tegen te houden.

(…)

‘Het hele Doelencomplex wordt gesloopt om ruimte te maken voor de Humanities Campus. Dat had de gemeenteraad al eerder besloten.’ ‘Dat is al vanaf begin af de intentie van de universiteit geweest’, zegt Giny Schoemaker, voorzitter van de bewonerscommissie. ‘Ze willen gewoon het hele Doeleneiland. Drammen is bij de universiteit echt de rode draad. Maar wij blijven daar tegen strijden.’

(…)

Schoemaker: ‘Het is eigenlijk een beginnersfout dat de universiteit niet eerst met de bewoners is gaan praten. Het is maf dat je een plan maakt, waar de basis voor ontbreekt.’

Opvallend is dat er ook woningen komen in de campus. ‘Er komen vijftig wooneenheden’, aldus Schoemaker. ‘Die zijn voor studenten en aan de universiteit gelieerd personeel. Niet voor ons dus.’

Steeman: ‘De universiteit wilde eigenlijk helemaal geen woningen, die zijn er door de gemeente ingepropt.’

‘De meeste bewoners willen niet naar de Paviusstraat, achter het station, omdat ze het een zeer onaantrekkelijk plek vinden, waar bovendien kantoren en bedrijven gebouwd gaan worden. Het wordt daarmee eigenlijk een soort bedrijventerrein, waartussen de bewoners komen te wonen. De Sleutels wilde de Plexus en de Kaasmarkt niet ontwikkelen, waardoor dat geen reële optie voor de bewoners was.’

(…)

Er zou nog sprake zijn van een vierde mogelijkheid. ‘Wethouder Paul Dirkse heeft tijdens de bijeenkomst gezegd dat er gezocht wordt naar compensatie binnen de Singels. Maar wij hebben daar nog niets over gehoord.

‘Als er een aanbod komt van de gemeente, dan leggen we dat voor aan de bewoners. Als vervolgens 70 procent voor is, dan is het gewoon klaar, ook als Giny en ik tegenstemmen.’

Lees het volledige artikel op de website van Mare

Posted in: In het nieuws

Simple Business by Nimbus Themes
Powered by WordPress